Κατηγορίες

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ

Ενδείξεις – Αντενδείξεις

Οι μαγνητικές τομογραφίες πραγματοποιούνται σε όλους τους ενδιαφερόμενους πάσας ηλικίας και κατόπιν σχετικής ενδείξεως.

Απόλυτη αντένδειξη διενέρεγειας μαγνητικής τομογραφίας είναι η παρουσία βηματοδότη, μεταλλικών βαλβίδων καρδίας, μεταλλικών clips (π.χ. στον εγκέφαλο) ή καποιου μεταλλικού εμφυτεύματος μέσα στο σώμα, μη συμβατού με τον μαγνητικό τομογράφο.

Τα νέα εμφυτεύματα και οι νέες αρθροπλαστικές (των τελευταίων 10 – 15 χρόνων) είναι κατά το πλείστον συμβατά με τους μαγνητικούς τομογράφους. Σε κάθε παρίπτωση όμως σας συστήνουμε να έρθετε σε επαφή με τον υπεύθυνο ιατρό σας πριν κανονίσετε το ραντεβού σας.

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στην περίπτωση παρουσίας κοιλιοπεριναϊκής βαλβίδας. Και σε αυτήν την περίπτωση συνιστάται να συμβουλευτείτε τον υπεύθυνο νευρολόγο ή νευροχειρουργό πριν κανονίσετε το ραντεβού σας.

Δεν αποτελεί αντένδειξη η παρουσία stent σε όλα τα αγγεία του σώματος, αφού χρήσιμοποιούνται κατά το πλείστον πλαστικά stents.

Η παρουσία μεταλλικών ρινισμάτων π.χ. στο μάτι (κατόπιν τραυματισμού) ή η παρουσία σκαγιών και άλλων μεταλλικών στοιχείων κατόπιν τραυματισμού αποτελούν αντένδειξη για την πραγματοποίηση της εξέτασης.

Δεν συνιστάται η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας σε εγκύους στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ενώ για το υπόλοιπο διάστημα η εξέταση γίνεται μόνον κατόπιν συνεννόησης με τον γυναικολόγο σας και βάσει της ένδειξης. Δεν απαγορεύεται η μαγνητική τομογραφία κατά την περίοδο της λοχείας.

Σε περίπτωση κλειστοφοβίας μπορεί να σας χορηγηθεί κάποιο ήπιο ηρεμιστικό μισή ώρα πριν την εξέταση κατόπιν συνεννόησης και εφόσον δεν χρειάζεται να οδηγείσετε κάποιο όχημα κατόπιν της εξέτασης.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Εφόσον διαθέτετε προηγούμενες απεικονιστικές εξετάσεις του εξεταζομένου οργάνου ή της εξεταζομένης περιοχής συνιστάται να τις προσκομίζετε κατά την προσέλευσή σας.

Για την διενέργεια των περισσότερων ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΩΝ και ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΩΝ δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Αναλόγως της ενδείξεως και των ευρημάτων υπάρχει περίπτωση να σας χορηγηθεί ενδοφλέβιο σκιαγραφικό μέσο.
Σε περίπτωση ενδοφλέβιας χορήγησης σκιαγραφικού μέσου είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς αλλά και για εσάς να γνωρίζουμε πιθανό ιστορικό αλλεργειών.
Στην περίπτωση που θα σας χορηγηθεί ενδοφλέβιο σκιαγραφικό μέσο, το σκεύασμα που χρησιμοποιήθηκε μπορεί να συνταγογραφηθεί από οποιονδήποτε ιατρό και θα πρέπει να μας το αντικαταστήσετε.
Για την διενέργεια ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΣΤΩΝ συνιστάται – αντίστοιχα με την μαστογραφία – να πραγματοποιείται η εξέταση στο πρώτο μισό του κύκλου της εμμήνου ρήσεως και καλύτερα από την 4η εώς την 14η ημέρα του κύκλου. Χορηγείται ενδοφλέβιο σκιαγραφικό μέσο.


Ακολουθούνται τα διαγνωστικά πρωτόκολλα της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας.
Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να ενημερώσετε το προσωπικό του εργαστηρίου όσο δύναστε πιο συγκεκριμένα για τον λόγο για τον οποίο διενεργείται η εξέταση ούτως ώστε να ακολουθούνται τα κατάλληλα πρωτόκολλα.