Κατηγορίες

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ( CHECK UP )

*Εξετάσεις αίματος Πριν από μία γενική εξέταση αίματος, δεν απαιτείται καμία ιδιαίτερη προετοιμασία ή νηστεία, καθώς δεν επηρεάζεται το αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερη περίπτωση όμως είναι η εξέταση αίματος που περιλαμβάνει τους λιπιδαιμικούς δείκτες (χοληστερίνη και τριγλυκερίδια). Σε αυτή την περίπτωση, συνίσταται να μείνετε νηστικοί περίπου 10 ώρες πριν την λήψη του αίματος.

Επιπλέον, αν η μέτρηση αφορά και το σάκχαρό σας, πρέπει να αποφύγετε να καταναλώσετε για το ίδιο διάστημα τρόφιμα και ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη. Η κατανάλωση νερού είναι ασφαλής, ακόμη και τις ώρες πριν την εξέταση αίματος.

 

Επιπλέον tips:

-Αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, δεν χρειάζεται να διακόψετε την λήψη της την ημέρα πριν την εξέταση –εξαιρούνται συγκεκριμένες υποπεριπτώσεις φαρμάκων, γι’ αυτό καλό είναι να ρωτήστε τον γιατρό σας. -Η κατανάλωση αλκοόλ την προηγουμένη της λήψης αίματος μπορεί να επηρεάσει τους δείκτες που σχετίζονται με την λειτουργία του ήπατος, γι’ αυτό καλό είναι να το αποφύγετε. Το ίδιο ισχύει με το τσιγάρο, το οποίο ανεξαρτήτως αλλοίωσης αποτελέσματος, οφείλετε να αποφύγετε, συμβουλεύουν οι ειδικοί. -Όταν νιώθετε ότι έχετε κάποια ίωση και έχετε προγραμματίσει τσεκάπ, καλό είναι να το μεταθέσετε λίγες ημέρες αργότερα, γιατί συγκεκριμένες τιμές των αποτελεσμάτων θα έχουν επηρεαστεί από τον ιό.

-Αν, λόγω μικρών φλεβών, αντιμετωπίζετε έναν εφιάλτη κάθε φορά που σας παίρνουν αίμα, δοκιμάστε να πιείτε αρκετό νερό την προηγούμενη ημέρα, καθώς αυτό θα κάνει πιο εύκολο το έργο του γιατρού να εντοπίσει τις φλέβες. -Μετά την λήψη αίματος, η συνήθεια της πορτοκαλάδας και του φαγητού, είναι καθαρά ψυχολογικής φύσης. Η ποσότητα αίματος που λαμβάνεται είναι τόσο μικρή που δεν υπάρχει καμία επίπτωση ώστε να χρειάζεστε «τροφική» βοήθεια. Ωστόσο, το αντίθετο ισχύει στην περίπτωση που είστε δότης αίματος, καθώς η ποσότητα που λαμβάνεται είναι πολύ μεγαλύτερη.