Κατηγορίες

ΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ

Posted by microcheck microcheck 17/06/2015 0 Comment(s) ΘΕΜΑΤΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ,ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ,

Υπερλιπιδαιμία ορίζεται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία εμφανίζονται αυξημένα ένα ή περισσότερα λιπιδικά κλάσματα στο αίμα (ολική χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, LDL χοληστερόλη).

Ένας από τους κύριους παράγοντες εμφάνισης της παθολογικής αυτής κατάστασης είναι η διατροφή και κυρίως η υψηλή περιεκτικότητα της σε λιπαρά και ιδιαιτέρως των κορεσμένων λιπαρών ή και trans λιπαρών που βρίσκονται στα λιπαρά μέρη των κρεάτων, στα προϊόντα φούρνου, γαριδάκια, κέικ, γλυκά, fast food και άλλα. Βασικός μας στόχος λοιπόν για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας είναι η μείωση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και κατ' επέκταση η μείωση του βάρους εάν είναι απαραίτητο.

Η υπερλιπιδαιμία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη κληρονομικότητα. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν την κληρονομικότητα δεν οφείλονται μόνο στους γενετικούς παράγοντες αλλά και στις διατροφικές συνήθειες των ατόμων. Τα υψηλά επίπεδα των λιπιδίων του αίματος αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, η LDL χοληστερόλη, η οποία συσσωρεύεται στα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών ευθύνεται για την πιο κοινή μορφή καρδιακής πάθησης που είναι η στεφανιαία νόσος. Στη περίπτωση υπερλιπιδαιμίας, αποκλείουμε ή περιορίζουμε αρκετά, ορισμένες κατηγορίες τροφών όπως το ζωικό βούτυρο, πλήρες γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι), κρέμα γάλακτος, ξηρούς καρπούς, πατατάκια, σοκολάτες, αλκοολούχα ποτά, γλυκά με πολλά λιπαρά, μπέικον, εντόσθια ζώων, όλα τα παχιά κρέατα (αρνί, βοδινό, χοιρινό), όλα τα αλλαντικά, κρέατα σε κονσέρβα, τηγανητά και διάφορα άλλα τρόφιμα που επιβαρύνουν την κατάσταση της υγείας. Η συνιστώμενη διατροφική μεθοδολογία για την μείωση των επιπέδων των λιπιδίων στη δίαιτα περιλαμβάνει: Διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται σε ορισμένα κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψημένα προϊόντα και βαθιάς καταψύξεως και επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται σε μερικά τηγανητά και μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Και οι δύο τύποι λίπους αυξάνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης ή «κακή» χοληστερίνη. Διατροφή υψηλή σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν τα ψάρια και το ελαιόλαδο. Διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες. Περιλαμβάνονται τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά. Μια δίαιτα πλούσια σε αυτά τα στοιχεία σας βοηθά να μειώσετε την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, καθώς σας παρέχει θρεπτικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις. Διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και ζάχαρη. Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την πίεση του αίματος, ενώ μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη μπορεί να σας αποτρέψει στην αύξηση βάρους και να ρυθμίσει τον διαβήτη ή την εμφάνισή του. Μείωση του σωματικού βάρους, εάν κρίνεται απαραίτητο Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας Αύξηση πρόσληψης άπεπτων φυτικών ινών, ενισχύοντας την διατροφή, με πολλά λαχανικά, φρούτα, ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως