Κατηγορίες

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ

Posted by microcheck microcheck 23/10/2015 0 Comment(s)

Κάθε γονιός θέλει να κάνει ότι είναι δυνατόν έτσι ώστε το παιδί του να είναι υγιές και προστατευμένο από τις ασθένειες. Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος για το πετύχει.

Όπως λένε οι ειδικοί, είναι πάντα προτιμότερο να προλαμβάνουμε μια ασθένεια, αντί να την θεραπεύουμε αφού συμβεί. Αυτό ακριβώς κάνουν τα εμβόλια.

Τα εμβόλια προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρές ασθένειες και επιπλοκές των νοσημάτων, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν σπασμούς, εγκεφαλική βλάβη, ακόμα και θάνατο.

Αρκετές ασθένειες, όπως η μηνιγγίτιδα, η ιλαρά και ο κοκκύτης, που δυνητικά προλαμβάνονται με τα εμβόλια, παραμένουν απειλητικές για τα παιδιά. Συνεχίζουν να προσβάλλουν τα παιδιά στην Ελλάδα, οδηγώντας σε εισαγωγές στο νοσοκομείο και κάποιες φορές σε θάνατο.

Παρόλο που ο εμβολιασμός έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση των λοιμώξεων στην Ελλάδα, κάποιες ασθένειες είναι ακόμα συχνές σε άλλες χώρες και μπορεί να έρθουν στην Ελλάδα από ταξιδιώτες. Αν τα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί, κινδυνεύουν να κολλήσουν αυτές τις ασθένειες είτε από επαφή με κάποιο ταξιδιώτη, είτε όταν ταξιδεύσουν τα ίδια.

Εάν οι περισσότεροι γονείς αποφάσιζαν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, θα ξεσπούσαν επιδημίες από νοσήματα τα οποία είναι τώρα πολύ σπάνια.

Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Όλα τα εμβόλια περνούν από αυστηρούς ελέγχους από επιστήμονες, ιατρούς και οργανισμούς υγείας πριν κυκλοφορήσουν, έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι είναι ασφαλή.

Οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, το Υπουργείο Υγείας και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία, υποστηρίζουν και συστήνουν θερμά τον εμβολιασμό όλων των παιδιών για την προστασία τους από σοβαρά νοσήματα.

Ο εμβολιασμός δεν προστατεύει μόνο το ίδιο το παιδί, αλλά και άλλα μέλη της οικογένειας, όπως τον παππού, την γιαγιά και άλλους οικογενειακούς φίλους.

Εάν τα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί, μπορεί να μεταδώσουν ασθένειες σε άλλα παιδιά, όπως για παράδειγμα σε μωρά τα οποία είναι πολύ μικρά και δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν, κάτι το οποίο μπορεί να τα θέσει σε πολύ σοβαρό κίνδυνο από τις ασθένειες αυτές.

Τα μέλη της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας υπογραμμίζουν ότι με εξαίρεση το καθαρό πόσιμο νερό, καμία άλλη παρέμβαση στη δημόσια υγεία δεν μπορεί να σώσει τόσες ζωές όσες τα εμβόλια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σήμερα 30 ασθένειες μπορεί να προληφθούν ή να μειωθεί η συχνότητά τους μέσω του εμβολιασμού. Επιπλέον, κάθε χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο, με τα εμβόλια προλαμβάνονται 2-3 εκατομμύρια θάνατοι, ενώ τουλάχιστον 750.000 παιδιά σώζονται από αναπηρία!

 
 
 
 
 
Πηγή: iatronea.gr